12 December 2010

~Tutorial: edit gambar ala2 vintage menggunakan Photoshop~

Aku telah berjalan2 ke Sifoo.com dan telah mendapat ilmu baru ini. Seperti aku cakap sebelum ni, aku sangat suka gambar vintage style. Cool! Sebelum ni jugak kalau aku nak gambar aku ala2 vintage, aku guna Photoscape jer. Ni aku nak share ilmu editing for vintage menggunakan Photoshop.

OK, tarik nafas:


1) mesti la kena ada Photoshop dan di sini aku guna PS CS4.

2) cari 1 gambar yang berkenan di hati. Sebelum edit vintage, pastikan gambar tu cerah/pencahayaan bagus.


3) buat 1 layer baru (ctrl-j) dan fill dengan kaler biru (#1f1b62).


Ctrl-A ---> pergi kat gambar ---> right click ---> fill ---> content: foreground colour, mode: lighten, opacity:70% ---> OK.


4) ulang langkah 3 dengan warna kuning( #fff79d).

5) siap ni, tengok kat layers. Tukarkan layer blend normal---> multiply dan opacity 70%.


6) ulang langkah 3 dengan warna hitam untuk mendapatkan efek vignette. Ambil eraser brush saiz yang paling besar dan padam bahagian tengah gambar anda.


7) siaplah gambar anda.




Dari ini


dapat ini



SELAMAT MENCUBA :)

3 comments:

Wahida Shukeri said...

good tutorial..nanti share lagi ye fiza..:)

eizy_noor_izza said...

insyaallah kalau jumpa bahan baru akan dikongsi di sini agar diri sendiri pun tak lupa tutorial tu. hehehe.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tq cikgu..
nk terai wat gak r..
hihihi