23 September 2010

~Tiru macam lalat~

Bahaya makan ikan. Kenapa?

Jika anda prihatin sila sebarkan maklumat ini terutamanya bagi orang Islam. (Ini adalah maklumat penting yang perlu disebarkan khususnya pada semua umat Islam.) Tidak dapat dinafikan bahawa sebahagian besar ikan-ikan yang kita makan setiap hari adalah diimport dari negara Thai. Setelah ditangkap oleh perusahan para nelayan di sana ,ikan-ikan itu dimasukan ke dalam kontena dan ditimbus dengan ketulan-ketulan air batu supaya ianya boleh bertahan lama sepanjang perjalanan ke Malaysia & Singapura. Perjalanan biasanya mengambil masa selama 6 atau 7 jam.... dan masa itu ikan-ikan tersebut tiba di Malaysia dan Singapura dengan keadaan lesu dan kurang segar. Untuk
mengelakkan berlakunya perkara ini... Pihak pengusaha perikanan di negara Thai kini menggunakan teknik baru.Tahukah anda semua.. Teknik baru yang digunakan itu?

Sebelum dieksport.. Semua ikan-ikan direndam dulu di dalam air yang dicampur dengan kimia bernama FOMILIN. Ini adala bertujuan supaya ikan-ikan yang dieksport itu boleh bertahan jauh lebih lama Dan kelihatan masih 'fresh', keras dan segar bila sampai ke distinasinya.

Tahu kah anda semua... Apa itu kimia bernama FOMILIN? FOMILIN merupakan sejenis kimia yang disuntik ke dalam mayat supaya ianya boleh bertahan lama. Bahasa omputih 'embalm'.

Mayat-mayat insan Islam diharamkan disuntik dengan kimia ini. Sekarang... Tanpa disedari... ikan-ikan yang Kita makan Hari-Hari mengandungi kimia itu. Apa hukumnya pulak? Kalau Kita beli ikan di pasar...

Ada caranya untuk Kita mengesan. Kalau ikan-ikan itu TIDAK dihinggapi lalat.. Bermakna ikan-ikan itu telah direndam dengan kimia Fomilin... Kerana ..
Lalat lebih mengetahui.

4 comments:

Wahida Shukeri said...

tu la best kalu dok kat negeri yg bleh beli ikan direct dari nelayan....kat perlis ni kira ok la sbb kat kole perlis, kalu ptg2, bleh beli ikan dari pakcik2 nelayan terus...fresh dan murah...:)

Lizzie Yasmin said...

tak boleh lar beli ikan kat jusco or carefour.. coz tak dak lalat kt c2.. hahaha.. kne pi pasar basah jer lar...

fie said...

haish. mcm2 dunia skrg neh

eizy_noor_izza said...

wahida: haah. sedap, ikan fresh.
lizzie: watpe bli kat jusco. xfresh. ikan minggu lps punya stok.haha
fie: tu la. mana kita tau, kite xbleh tngk diorg buat pe