15 April 2010

~Pagi2 dah wat aku emo. Korang yang bukan CIKGU, sila faham, bukan hentam!!!!!~

Post En. Ahmad Fedtri Yahya tu tak salah, hanya menyatakan dilema sorang cikgu tu. Cikgu memang akan alami jadual padat. Kalau bukan tahun ni, tahun depan. Mengajar kan sampai pencen di usia 58 tahun~

Ok, kenyataan di sini, bukan tak ada masa bersolat. Itu tipu! Cuma cikgu2 di sesi petang akan terkejar2, kalut. Khusyuk ke? Insyaallah. Katakan sorang cikgu tu ada 6 waktu mengajar daripada 9 waktu dalam sehari. Kalau ada cikgu lain yang tak datang, dan cikgu tadi tak bernasib baik hari tu, dia mungkin dapat kelas relief. Kelas relief ni tak boleh tak masuk. Tambah2 plak anak2 zaman sekarang yang anda semua tau tak sama tahap baik dengan anak2 pelajar dulu. Kan cikgu tu dah ada 8 waktu sehari. Mana ada masa nak makan! 1 masa tu untuk solat Zuhur or Asar. Atau mungkin cikgu kena tinggal kelas yang agak baik untuk keluar bersolat 10 minit. Kalau surau jauh? 10 minit cukup ke? Tu tak masuk cikgu tu preggy ke, dah 'senior' asyik sakit2 lutut, dapat kuar dari kelas, solat, balik ke kelas dalam masa 10 minit? Orang yang mengalami je paham~~ Kalau jadi apa2 kat anak2 anda dalam kelas tu time cikgu kuar solat, adakah anda faham, atau anda akan kata, ''cikgu buat apa? makan gaji buta?!!" Aku dah pernah dengar semua tu.

Aku emo bila orang yang bukan dari bidang perguruan komen berapi2. Sila berada di tempat kami. Aku bersyukur sekolah aku ni ok. Walau pun ada masalah disiplin, dari segi lain: orang atasan tak fussy sangat, kawan2 best etc, aku tetap ada rasa sayang kat sekolah ni...

Wahai orang awam lain, sila jangan salahkan guru2. Patutnya anda empati~~rasa duduk ditempat kami baru komen banyak2. Banyak lagi aku nak kata tapi cukup lah. Nanti aku lagi emo. Cikgu2 lain yang baca, apa anda rasa?

Ahmad Fedtri Yahya Dilema seorang guru sesi petang. jadual padat. mula mengajar jam 1 sampai ..... tak sempat nak solat. apakah benar atau sengaja reka alasan...

47 minutes ago
Azlinda Abu Bakar
Azlinda Abu Bakar
alasan kot....
46 minutes ago
Eiyzall Eizhann
Eiyzall Eizhann
waktu untuk bersolat dan berwudhuk rasenye x sampai 10 min..bukankah pelajar mahupun murid yg beragama Islam diberikan waktu2 tertentu untuk bersolat..alangkah bgusnya guru2 sekali berjamaah..
45 minutes ago
Nooriah Abdullah
Nooriah Abdullah
hendak seribu daya, tak hendak seribu daleh...solat bukan lama pun ....
44 minutes ago
-Arieyl Msar-
-Arieyl Msar-
nak seribu daya takmau sejuta dalih,..
mencari rezeki sampai terabai tntutan agama,.apakah hukumnya?
bak kata sorg pelawak popular.."pikir la sendiri"
44 minutes ago
Raja Zaliana Azhar
Raja Zaliana Azhar
alasan yg sgt hina,kalau mkn sempat takkan solat tk sempat..pk2 kanlah...
43 minutes ago
Ahmad Fedtri Yahya
Ahmad Fedtri Yahya
dia kat convent katanya... surau terlalu sempit. terpaksa tunggu lama rebut dgn pelajar
43 minutes ago
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Mengajar pun jihad ke jalan Allah.. Waktu solat Zuhor sampai Asar... tiada alasan untuk tidak mengerjakan solat Zuhor..
42 minutes ago
Ummi Asma
Ummi Asma
bukan rekaan... tapi kenyataan... guri dibebani tugas2an yg x sepatutnya... tugas guru sekarang ni bukan hanya sekadar mendidik tapi juga melakukan sistem pengkeranian... bukan setakat guru yg mengajar di sesi petang akan mengeluh tapi semua guru... kekadang tu pihak atasan panggil mesyuarat yg mula kul 3pm dan berakhir kul 6.30ptg... mesti guru2 ... See Moreterkejar2 untuk menunaikan solat.. guru lelaki ok.. tapi kalau guru perempuan ++ lagi kalau sudah berkeluarga... sama2 kita fikirkan betapa beratnya tugas guru di zaman ini..
42 minutes ago
Ezar Bakti
Ezar Bakti
tepuk dada,tnya iman...nak seribu daya,xnak setrilion alasan...
39 minutes ago
Lynn Abadies
Lynn Abadies
Bilamana Allah swt memanggil hamba-Nya utk berjumpa dgnnya (mengerjakan solat)...berbagai2 alasan yg dikemuka...pdhal itu semua alasan manusia...undang2 Allah yg x boleh diubah, sibuk nk diubah..undang2 manusia yg boleh diubah & diatur manusia..x mahu pula diperbetulkan...macam2...
37 minutes ago
Rehan Daud
Rehan Daud
alasan semata..saya penah mengajar sesi ptg,sempat jer solat..klu pon bukan d surau..boleh je kat tempat lain spt library n etc.
37 minutes ago
Sofeah Masruhan
Sofeah Masruhan
nak kata alasan x taw la. tp klo da sedar keadaan tu m'ganggu jadual solat kita, elok la tukar 'syif' lain. klo x sampai bila nak 'qadha' solat je kan.. x salah curi masa tuk solat masa kerja. lebih baik drpd x solat langsung.
37 minutes ago
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Lets don't fight about it... I pun sibuk jugak... semua orang sibuk... mcm2 nak buat. tapi kalau bagi alasan, mmg tak akan buat. cuba berdoa agar Allah swt permudahkan pekerjaan kita seharian InsyaAllah... kita mampu sebenarnya...
36 minutes ago
Ummi Asma
Ummi Asma
jgn di salah tafsirkan... tapi carilah kebenaran di sebalik dugaan sebagai hamba yg menjalankan tugas2 serta amanah yg di berikan..
35 minutes ago
Romziah Maidin
Romziah Maidin
Kalau hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih
34 minutes ago
Ummi Asma
Ummi Asma
yg penting pandai bahagi masa.. time rehat leh la solat atau apa2 yg patut..
34 minutes ago
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Bila mana you are a mom, driver, bibik, ayah, cikgu, manager, dan juga hamba Allah swt... kita kena pilih lah... yang mana penting dan patut kita dulukan...
33 minutes ago
Lynn Abadies
Lynn Abadies
kalau nk kata bab sibuk ni...nabi Sulaiman lagi sibuk...byk kerajaan...smpat jer beribadah...manusia kan mmg suka mencipta alasan...
33 minutes ago
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Kalau kita fikir kita akan mati kejap lagi... agak2 nak ke pilih memilih dan memberi alasan...
32 minutes ago
Sakinah Siddiq
Sakinah Siddiq
kenyataan. sape x rasa memang senang kata.. jgnkn solat, mkn pn kdg2 x smpat.. sepatutnya kelas petang mula selepas zohor..pkul 2 pn ok.. kalau mula pukul 1, msti ade gap sblum wktu asar..
nk amik mase, wlupun 10minit, nnti kate x amanah, duit gaji x berkat n mcm2.. amanah dgn ALLAH?? bole je nk solat kat dalam kelas @ kt tgh2 padang (x prlu berebut)..tp nnti jd isu lain pula...
=) pihak pengatur jadual skola harap lebih peka..
31 minutes ago
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Hartini Bt. Mohd. Saleh
Maaf, there are time for you to FB...
27 minutes ago
Norazwaty Aziz
Norazwaty Aziz
mugkin gak betul,setiap kite menghadapi situasi yg berbeza 2...jgn kite bg komen berdasarkan keadaan kite.letakkan diri anda ditempat hamba Allah tu,,,br tau..tapi ape 2 pun solat ttp no 1..masih ade jln keluarnye.
20 minutes ago
Nor Rimah Junos
Nor Rimah Junos
kalau nak kata kerja berlambak, bertimbun, sumer yg bekerja camtu... pandai2 la 'mencuri' masa...
18 minutes ago
Nor Aida
Nor Aida
skg kan pg lg..msti loh ade time tuk FB bg cik sakinah..die ngajat ptg..hehe(backup la plak..)
mybe sistem jadual kat skolah yg cik sakinah ngajar tu xsistematik..slama sy skolah ptg dlu,mmg xde hal la tuk cikgu2 nih nak solat..cmne la isu ni bleh timbul..nak solat,plg kurang 5 minit je pon..xkn la smpai xsmpat lgsung..

patot camnilah..u patut dhulukan ALLAH bbnding yg len..even xsmpt mkn tu xkesahla..balik kang pon bole mkn ape..yg pnting msti sempatkan tuk solat..islam itu mudah~
18 minutes ago
Baidura Bahari
Baidura Bahari
erm...jadual saya setiap hari khamis sgt2 full...sy pun mengajar petang..maybe 2-3minit jalan kaki nak ke surau sekolah yg terletak di sebelah hujung padang. Sekolah sy bermula jam 12.40tghri..masuk waktu awal, jam 12.35..tp tak dapat lah nak solat kat umah..nak gerak dr umah ke sekolah pun memakan masa.So,jam1240-310ptg waktu P&P..rehat 3.10-330..... See Moremasa tu lah baru dapat solat..tp masa rehat plak kalo kena turn jaga RMT..maka lambat lah g solat..so solat 10 minit..kalo terlambat masuk kelas, paham2 jer lah..tp yg pasti waktu rehat yg diluangkan utk bersolat tu sgt2 akhir waktunya...sebab masuk waktu asar kul3.40ptg..
so..kesimpulannnya...cri dulu kebenaran..bru lah wat penilaian..jgn wat penilaian sewenang-wenang nyer..setiap kerjaya itu sgt2 berbeza antara 1 sama lain..cikgu bukan sj mngajar tp keje pengurusan pun cikgu jugak buat..tu lah yg kami para guru buat bila ada msa terluang..bkn mengajar jer tau...tp alhmdulillah setakat ni wlpn masa tu sgt2 x cukup..masa untuk mengadap Pencipta tetap ada..alhmdulillah..
14 minutes ago
Balqis Al Husna
Balqis Al Husna
ukhty sakinah guru yer?...abi ana pon guru sesi ptg...nmpknya die x de masalah hal2 solat....kdg2 ummi ana yg mengajar sesi pagi poni balik lewat ptg,melebihi org kerje wktu pejabat...kesian kat depo...inilah dilema seorg guru...an kesian sgt kat walidain...
13 minutes ago
Nor Rimah Junos
Nor Rimah Junos
betul setiap kerjaya tu berbeza cara bekerja dan sibuknya.. tapi kena ingat 'tiang agama'... Islam itu mudah, tapi jangan ambil mudah..
8 minutes ago
Baidura Bahari
Baidura Bahari
yup..Islam itu mudah...setuju!!!!!!!!..IM LOVE IT..
8 minutes ago
Balqis Al Husna
Balqis Al Husna
yup betol ukhty rimah....Islam itu mudah tapi jgn ambil mudah....perlu fhm betol2....
7 minutes ago
Khusairi Ahmad
Khusairi Ahmad
Salam.. Saya pnmengajar petang.. wlupn tugas padat, yg penting kita bijak merencana jadual agar urusan duniawi tidak menjejaskan amalan ibadat kita untuk bekalan akhirat.
6 minutes ago
Baidura Bahari
Baidura Bahari
yup setuju tu..islam itu mudah..tp jgn amik mudah.. :-)
4 minutes ago

2 comments:

cik syazni said...

salam, walaupun saya tak rasa, tapi saya rasa saya faham kesempitan waktu tu, sebab saya pun pernah bersekolah di sesi petang. Solat itu tidak lama mana pun, jika bijak merancang, pasti sempat. Pada guru perempuan, mungkin boleh kurangkan penggunaan alat make up, jadi boleh mempercepatkan waktu ambil wuduk. Guru lelaki? Rasanya tiada kekangan besar bagi mereka bukan?

iza_fiza said...

ye, kita cikgu2 mmg amik masa yg pantas. cikgu2 muda no prob, kesian cikgu senior n preggy. mekap? no, mekap. kadang bedak pun tak sempat darlink