24 September 2009

Ini Betul2 Kejadian!!!

Ketar aku baru hilang.
Aku memang dah fobia dengan ular.
Tahun lepas masa baru balik kursus dari Cherating, aku disambut oleh seekor ular tedung besar dalam bilik air di rumah sewa.
Dah ilang sparuh nyawa aku rasa.
Ni tadi, ada ular lagi kat depan pintu nak keluar ke toilet dekat bilik.
Angah la jumpa tu masa nak kuar amik wudu'.
Mak cakap amik buloh.
Ular takut buloh.
Aku tak tengok lagi dah ketaq 1 badan.
Aku tringat ular besar tahun lepas.
Ular tu menyorok kat celah2 kayu.
Ular tu sembunyi lama gak, pastu dia kuar.
Mak amik buloh panjang ketuk badan ular tu.
Ular tu kembang.
Mak jerit suh amik buloh lagi 1.
Rumah aku memang banyak buloh sebab mak wat sangkut baju musim2 ujan kat dalam rumah.
Ketuk sampai terbenam dalam tanah.
Tapi tak tau mati ke tak.
Angah amik cangkul ketuk sampai mati.
Aku tukang lari cari buloh je sambil ketar2.
Aku ingat dah ilang takut aku kat ular.
Rupanya tak ilang2 pun.
Aku memang takut pas peristiwa last year tu.

Last year, aku sampai rumah sewa dalam kul 8.30 malam dari kursus.
Aku tumpang kawan, dia antar sampai depan pintu pagar.
Aku sorang, Sue kuar dengan balak dia.
Kami 2 orang je sebab cuti sekolah bulan 12, kami jaga SPM.
Aku masuk galas beg berat, kunci pintu, masuk bilik.
Rehat2 dulu, pastu kuarkan baju kotor nak letak dalam baldi kat bilik air. Sebab terlampau banyak, aku nak amik baldi masuk bilik je la.
Masa aku nak masuk aku tengok ada ular beasr kaler hitam.
Ular tu pun terkejut tengok aku, dia trus panggung kepala, tinggi!
Aku lepas baldi kat ular tu, then trus lari masuk bilik.
Dengar macam dia kejar je, sebab dengar bunyi dekat giler.
Aku kunci pintu bilik, tutup tingkap, tutup lubang bawah pintu.
Ye, aku memang terketar2 giler.
Dah la penat, kena sambut dengan ular baek punya.
Aku kol Sue, dia tak angkat2.
Kol mak sebab tak tau nak wat pe.
Nak terkencing pun tak berani kuar kau!
Aku kol Ida (Ida kat kampung masa ni), dia suh aku p tumpang rumah Gee.
Aku amik barang apa yang patut, pergi ke pintu cepat2, start keta, trus p rumah Gee.
1 minggu aku fobia nak masuk bilik air, nak pegi dapur.
Aku sanggup g mandi kat rumah Gee tiap2 pagi.
Tu peristiwa tahun lepas.
Ingat aku dah ok.
Rupanya aku tetap fobia dengan ular.
Aku mesti ketaq 1 badan.
Ini betul2 kejadian.....

2 comments:

hayad said...

org gile je kot yg tak takut ular. yg kt umah sewa tu gerun lak aku baca. pastu ular tu ilang sendiri je la?

fiza_sensei said...

tah le. sebab pastu aku pun 'lari dari rumah'! kol bomba suh carik. tau dia kata hape? ada binatang tu mai balik baru kol semula. janji binatang tu ada depan mata. ko giler depan mata, kita nak jaga binatang tu jgn lari, bari kol depa!