22 December 2010

~Speedlite baru aku=hot!~

Isnin lepas ke Penang lagi. Huhu. Agaknya aku ni sesuai dok Penang je la. Asal balik kampung je keje ke Penang. Oh, tapi Isnin lepas pergi ke sana sebab ada benda nak dibuat. Aku nak tambah gear aku. So, aku beli speedlite aku sendiri. Sebelum ni pinjam2 je kan lalink :P

Aku post di FB dan sorang akak di sekolah aku 'like' status aku dan tanya is it nikon?900?600? Eh, tak la kak. Murah2 punya tapi hasilnya outstanding jugak la. Semalam aku dapat ilmu baru dari seseorang yang banyak ajar aku. Dia share how to use our sppedlite in a room/house. Tak payah guna difuser. Guna jer speedlite dengan reflection board. Speedlite aku ni ada reflection board tau :). Kan I dah cakap, murah2 tapi hasilnya outstanding untuk aku la setakat ni. Mana tau lepas2 ni bleh tangkap gear yang lagi bagus kan... Kalau speedlite korang takde reflection board, guna je manila card putih as a reflector. Ok jugak. Difuser tu fungsinya untuk difuse and reflect light kan je kan.Kalau salah tolong betulkan. Kalau kita dalam bilik yang kecil atau dalam rumah, dinding pun dah bagus nak reflect cahaya.

Semalam belajar teknik2 nak guna speedlite untuk gambar secara horizontal and vertical. Balik terus try kat rumah. Oh, begitu ye :) Cantik! TQ :D



Nanti aku cuba ambil gambar with and without my speedlite k :)


2 comments:

mie said...

gue pun mau cari speedlite la..

eizy_noor_izza said...

silakan mie. hehe