09 June 2011

~Naive nye saya~

Dulu masa kecik2, bila helikopter lalu lintas rumah atau lintas kelas kat sekolah rendah, sibuk je nak lari keluar. Nak lambai2 tangan kat orang2 yang ada atas heli tu. Padahal depa tak tengok pun budak ni lambai ;( Naïve nye saye :P

Pernah pergi rumah sedara yang dekat dengan landasan keretapi. Sama jugak. Bila keretapi lalu, sibuk nak lambai tangan. Orang kat dalam keretapi pun senyum2, akhirnya balas lambai. Sungguh….mesra kan budak ni. Naïve.

Ada sekali tu 1 helikopter tentera terbang rendah sangat. Macam nak cecah pokok kelapa dekat rumah. Bunyi kuat sampai ada rasa bumbung nak tercabut. Sama. Lari, keluar rumah, lambai2 tangan, senyum, jerit2 ‘’hai!’’. Sekali pakcik tu balas lambai tangan. Oh bangganya! Naïve.

Padahal kalau pikir balik sekarang… dulu tu buat kerja giler je. Biasa la, budak2 mana pikir masalah. Happy jer manjang. Masa tu aku masih pandang dunia dengan kaca mata bahagia kot, dunia tanpa problem. Kalau ada problem pun, ada orang lain nak tolong settlekan. Yang penting tiap2 tahun naik pentas ambil hadiah anugerah cemerlang dan balik rumah dapat hadiah makan sedap2. Nyum2.

Tapi sekarang, sanggup kau nak buka pekung di dada cerita semua kat orang kalau ada any problem yang kau pening tak boleh selesaikan? Even kawan baik; makan sepinggan tidur sebantal? Mana ada orang yang boleh kita percaya 100% dah zaman sekarang ni. Kawan baik pun ada yang tikam kawan. Ada pengalaman, kawan janji takkan cerita apa yang kita share dengan dia tu kat sapa2. Tapi selang beberapa lama ada orang lain tanya soalan yang ada kaitan dengan cerita yang hanya kita cerita dengan kawan baik kita tu. So, faham la kan.

Kalau boleh balik zaman umur bawah 12 tahun, rasanya semua orang nak balik zaman tu. Tak payah pikir stress tempat kerja, hutang PTPTN bila nak abis bayar, duit gaji cukup kenapa cepat nau bulan kering, semua mau pakai duit termasuk time nak kencing, sewa macam2, bila nak beli rumah, bila nak hantar mak abah pergi haji, bila nak kawen, bila diri sendiri nak jadi lebih baik…..macam2. Sampai kadang2 boleh nangis sendiri.

J.I.W.A.N.G?

Bukan la. Ni tiba2 terlintas dalam fikiran.

1 comment:

Abang Long said...

Salam...kalau Abg Long nak pusing balik ke umur 12 tahun...ish3 lama gler tuh..30 tahun...ish3

Mustahil utk kembali ke zaman silam manakala hidup mesti diterukan..

http://abanglongonline.blogspot.com/2011/06/aku-masak-mee-bandung.html