13 May 2011

~Sunan, I miss u. MasyaAllah!~

Dah habis baca Sutera Bidadari beberapa hari lepas. Macamada sambung lagi jer.En. RamleeAwang Murshid, betulkah firasat hamba ini? Kalau betul.... sangat gembira.

Ramai kawan aku dok tertanya2 kalau buat filem, sapa yang layak jadi Laksamana Sunan? Mmmm, tah, takde kot. Aku tak mau tcerita ni difilemkan! Aku nak didramakan jer. Macam Trilogi Cinta Rosyam Noor pun adaptasi dari novel kan. Ramai giler pengikut setia drama tu. Aku tak setia sangat la. Tengok pun dah ujung2 cerita. Mula2 tak mau tengok, ye la keje pakcik Rosyam jer yang berlakon kan. Rupanya cerita tu sangat best dan boleh kata sama dengan novel la. Aku pun dah lupa bila aku baca novel tu dulu. Berapa % sama pun tah la, aku bukan tengok dari mula, dengar kawan aku jer cakap sama dengan novel. Kalau dia kelentong, aku pun tengah kelentong gak la kat sini.

So, sekarang faham tak kenapa aku tak mau Laksamana Sunan difilemkan? Kalau buat filem mesti setiap scene cepat. Tak sempat nak feeling, nak naik semangat, tetiba dah tukar ke scene lain. Lagi pun kalau difilemkan, mesti banyak part kena potong padahal every part sangat best.

Aku baca kebanyakan novel RAM, kira kipas susah mati gak la ni. Tapi, dalam semua novel dia, aku paling sayang karya pasal Laksamana Sunan. Sungguh, sampai kalau jumpa dia nak tanya mana dia dapat idea sungguh mengujakan aku. Otak dia sangat kreatif. Sama la jugak novel2 lain, kreatif, banyak idea yang kita tak terfikir yang dia boleh fikir. Memang banyak kajian sebelum tulis novel siap bagi tau apa rujukan dia guna di hujung cerita. Ni salah seorang manusia berotak yang aku kagum la habis cerita.

En. RAM, nanti katakanlah Laksamana Sunan ada sambungan lagi ye. Cerita Sang Dewi tergantung. Betul firasat aku mula2 keluar nama Sang Dewi dalam novel ni sebenarnya Sang Ratu! Hehehehe.

Masa mula2 baca, aku baca sikit2 jer. Sayang nak abiskan! Hahahaha. Tetttt! Ida tanya dah abis ke belum? Aku cakap belum sebab nak baca sikit2, sayang nak abiskan. Nanti lama plak nak tunggu karya terbaru, plak tu tak tau Laksamana Sunan ada sambungan lagi ke tak. Dia bleh bantai gelak kat aku ''ada gak manusia macam ni!''. Cet! Ada la. Aku la tu. Tapi lastly tak boleh tahan. Mula bab 5 kot dah kena trus perabis sebab dah tak tahan nak tau sampai habis cerita jadi apa.



Mmmm cerita Hari Guru nanti dah tidak mengujakan. Ye la, pe hal boleh terfikir nak buat sambutan 2 sesi? PPD dengki :P

Tadi budak tanya,

"Teacher suka lolipop tak?''

"Teacher dah lama tak makan lolipop.''

"Oooo, teacher mau purple ke strawberi?"

"Purple."

"Ooooo. Ok."


Hah, pe lak plan budak2 1K nih. Budak2 perempuan 1 group ni memang comel bagi aku, ada 4-5 orang. Comel, cute, perangai pun baik. tiap2 hari nak sembang dan tanya ''teacher nak masuk 1K tak hari ni?'' bila aku lalu kelas diorang. Semalam dah siap kerja aku bagi depa buat kerja sendiri, geng2 ni ajar cakap cina tapi paling ingat 'siang' jer. 'Siang' = wangi. Wa lau se. Lau se siang! Hahaha. Bleh gitu? Ada ke ajar aku Bc sambil tipu belon tiup tu. Aku cakap time aku skolah dulu 20 sen jer. "Wa, sangat cheap!''

3 comments:

imHepPie said...

aku baru mula minat baca buku2 RAM nih...yg latest sutera bidadari ni pon x bca lgi...igt nak grab 9 nyawa dlu huhu...agak ketingglan kan hik2

fiza_noor said...

baca la. bagi fiza, karya laksamana sunan is the best among all of his books.

fiza_noor said...

baca la. bagi fiza, karya laksamana sunan is the best among all of his books.