27 January 2011

~Cikgu, ini kerjain di rumah ya?~

Situasi ini berlaku dalam kelas 1H kelmarin di mana aku mengajar Science untuk 1 masa sahaja. Disebabkan next year dah mengajar fully in BM (cet, nak speaking pekejadah lagi!), this year boss cakap dah boleh campur2, dan depends on the students dalam kelas tu depa selesa guna BM or BI. Mostly aku tengok budak2 dalam kelas yang aku ajar tahun ni suka cakap BM, tak sampai 40% yang boleh speak in English (boleh cakap tapi depa tak confident la kot kan). 1H.... majoriti Melayu. So, paham2 la anda. Sekian....

cikgu, hari ni kelas kita ada budak baru. cikgu tau tak?

tau. ok. ari ni 1 masa cikgu nak buat latihan pasal yang kite blajar semalam je. semalam boleh buat, kan? so, cikgu nak tengok hari ni boleh lagi ke tak.

kamu baru masuk tadi kan. nama apa?

(sorry, dia cakap aku tak dengar. aku dah cakap telinga aku makin jadi looser kat skoalh ni yang tiap2 ari cakap guna volume max!)

dulu sekolah mana?

sk aman puri

ok.

(for ur info, budak ni bukan warganegara Malaysia tapi warganegara Indonesia. so, nak settle semua benda dengan JPS pasal bayaran untuk bukan warganegara, tak boleh dapat SPBT dan skim makanan percuma tu)

sebelum ni tak pergi sekolah la? dah seminggu tak belajar?

ye cikgu?

oooo. ok!

bla

bla

bla

bla.

ringggggggggg!!!!!!!

ok. monitor!

tq teacher......


Tempat budak baru dekat dengan pintu keluar. Sekali sebalum aku melangkah keluar.


cikgu, ini kerjain di rumah ya?


???????

(aku dah blur kejar 2 saat. pesal dia ni p cakap endon ngan aku dalam kelas ni)

ah???

Dan aku hanya mampu cakap ''YA''.

.......................................................................................................................

Masuk bilik guru terus tengok surat penempatan, passport, sijil lahir dan bukti2 pembayaran JPS.


TEMPAT LAHIR: MEDAN, INDONESIA!

oooooo

Then aku cerita kat ckigu yang tolong letakkan dia ke kelas tu. Dia sekolah kat Aman puri tu 2 bulan jer. UPSR pun tak ambil. Pastu budak2 kata dia selalu tak pergi sekolah. Laaaaa, ye ke? Now I wonder.... yang aku ajar dia banyak2 dalam kelas tadi guna BI mix BM tu dia paham ke? Dah le BM pun cakap laju semacam nak kejar ajar 1 masa. Damn!!! Kesian itu budak.


''Fiza, tak lama hang pandai cakap endon macam sinetron la.''

Haip, gue benci sama sinetron. buang masa gue. ngomong2 gue bisa ngomong endon lancer sekali....

WTFish aku cakap endon plak ni. Bahaya!!!! Aku dok terngiang2 ayat budak Pachrus ni, "cikgu, ini kerjain di rumah ya?''

Waaaaaaaa.

6 comments:

chEntA said...

cabaran utk seorng cekgu..
nk pstikan die fhm kte ckp mlyu..berat ni nk ajar wrga asing..
goodluck cekgu!

fiza_sensei said...

btol. dia tambahkan lagi variasi dlm anak murid saya

zaty luvlianncezzz said...

wow..hotnya vgu

follow u

fiza_sensei said...

tq zaty :D

ctZue said...

hebat skali cikgu fiza. jgn sampai lupa mau ngomong kedah suda..hahaha..cess..cam pape je nk cakap indon ngn hg weh..haha

fiza_sensei said...

zue:sah hg ni bdk medan yg berpindah ke kedah. cmpoq2 smpai aku penin. hahaha