28 November 2010

~Photography: Edit gambar ton-wayang menggunakan Photoscape~


Saya suka tangkap gambar. Semua orang tau. Hehehe. Dulu aku agak terasa kalau gambar aku tak de dalam koleksi gambar yang aku tangkap, sekarang dah tak rasa macam tu. Takde gambar aku pun takpe. Amik gamabr orang je pun ok.

Aku suka tengok gambar yang nampak old school, kabur. Rupa2nya ni dengan mudah dapat dibuat menggunakan Photoscape. Sapa2 tak pernah guna Photoscape, actually sangat senang. Cuma perlu rajin explorace explore apa yang ada dalam Photoscape ni.

Tadi aku jalan2 ke blog a fun dee dan baca tutorial ini berkaitan cinematic tone atau tone
wayang. Tone ni la yang aku suka tu! Gambar korang akan bertukar jadi lebih lembut, bukan
lembut macam jelly tu, lembut.... macam....tenang la klau tengok. Tutorial dia guna version mana taktau le, aku guna Photoscape 3.5. Tapi, basically lebih kurang sama je. Sila belajar daripada tuan asalnya k :)

OK, gambar asal sebelum diedit:


Dan ini, selepas diedit mengikut tutorial a fun dee:



Selamat mencuba! :)

Oh ye, sapa2 yang tak de Photoscape 3.5, sila download di sini.


2 comments:

Aqilah Nur said...

yehahh.. photoscape tu senang sgt nk guna. :)

afraliza said...

mcm2 boley buat dgn photoscape ni..sgt sng..