12 June 2009

mari wat laksa penang+kedah


Kepada sesape yang nak try skill memasak korang yang dah agak2 melarikan diri tu, sile la try ni.
Aku pun tak bleh nak classify laksa ni Penang punyer or Kedah punya actually.
Sebab:
1) Laksa Penang slalu letak nanas *tapi aku tak letak sebab aku tak suke rasa kuah laksa sejati itu ilang *
2) Laksa Penang agak pedas, laksa Kedah tak *kuah kaler agak merah sebab banyak cabai*
3) Laksa Kedah sangat pekat sebab letak isi ikan dengan sangat banyak
4) Laksa Penang slalu ada daun pudina *baru fresh!*
5) Laksa Penang makan dengan otak udang *bukan diambik dari kapla udang. Jika anda pikir macam tu, sila ketuk kepala sendiri laju2*

Itu la differences yang dapat aku pikiaq buat masa ni.
*ni bagus untuk soalan exam: state the differences between Penang's laksa and Kedah's laksa(5 marks)*

Kire apa yang aku nak ajar ni is mix of both laksa la. Hahahaha....
Anda bleh beza mana periok and kuali?
Bleh beza pisau ngan parang?
Kalau bleh tu kire bleh paham la apa aku nak melalut ni....

Mix Laksa Utara

Bahan2 untok kuah:
Ikan kembong - rebus!
Cili kering
Bawang besar
Air
Belacan
Asam keping
Daun kesom *kalau ko cakap daun wat laksa pun apek kat market tu tau*
Bunga kantan
Garam
Gula
Ajinomoto (kalau nak letak la)

Laksa speket-rebus gak!

Sayor2 hiasan *kalau tak mau, tak yah letak*:
Timun
Bawang besar
Daun salad
Daun pudina
Telor rebus
Cili padi
Limau nipis
Nanas *aku tak minat pun nak letak ni*
Otak udang a.k.a petis udang

::Ni aku ajar untuk sepeket laksa la ek. Laksa cap apa korang punyer pasal la. Aku guna cap EKA::

Macamana nak wat?
1) Rendam 10-15 cili kering dan 2 ulas bawang besar yang siap dikupas dan dicincang kecik2 selama ~10-15 min
*klu nak pedas tambah cili kering lagi ek*
2)Rebus 10 ekor ikan kembong yang montel2 yang dah siap disiang
* jangan ko letak idup2 dengan ta** skali. Aku pun geli nak makan*
Tambah 2 keping asam keping and sdikit garam masa korang rebus. *rasa dia lagi best dari korang rebus ikan tu bodoh2 je*
Rebus sampai ikan masak.
*~15-20min la slaku aku wat bergantung kepada banyak mana air korang simbah*
3)While nak tunggu ikan rebus tu masak, blender cili kering dengan bawang merah tadi sampai halus, comel, cun.
4) Ikan kembong rebus dah masak!
OK! Nak cepat sejuk korang letak je bawah kipas menggunakan power kuasa 3! Pas sejuk, bleh la perisi isi ikan, asingkan isi dengan tulang.
PERHATIAN! Air rebusan tadi jangan buang! Aku nak gune balik jap g.
5) Ini la masanyer air rebusan tadi aku nak gune. Kuarkan cili yang korang mesin tadi dari blender. Then, masukkan isi ikan and sedikit air rebusan tadi.
*jangan blend lama sangat nanti ikan hancus, tak best la laksa korang!*
6) Pas blend isi ikan, blend plak tulang ikan. Guna air rebusan tadi gak ek.
*yang ni nanti kite tapis la. Jangan la dengan tulang2 skali korang nak masak. Tamak sangat tu!*
7) Siap blend semua ni, korang campak je dalam periok saiz ~ rim tayar saiz 16".
8) Tambah air ~setengah periok.
9) Campak ~1" belacan *tak digalakkan guna blacan yang dah siap bakar tu. Kurang best*
10) Masuk garam dan aji secukup rasa, gula sesudu makan, 5 -6 keping asam keping
*yang ni korang bleh adjust ikut anak tekak korang. Yang aku bagi ni selera tekak aku la*
11) Tunggu sampai kuah korang ni mendidih dan naik bau, masukkan daun kesom dan bunga kantan
*bleh je nak letak awal2 pun*
12) Kalau korang dah boleh bau wangi dan kuah tu dah berapa kali mendidih, kirenyer kuah tu dah masak la. Adjust la sendiri rasa kuah tu mengikut selera sendiri.
*Kalau ikut aku susah plak aku nak g rumah korang sorang2 nak rasa!*

Siap (1)-(12) maknanyer siapla kuah laksa korang tu.

Laksa yang sepeket tu korang bleh rebus sama time dengan wat kuah. So, bile kuah masak, laksa korang pun masak time tu gak. Bleh trus melantak hasil kerja korang tu.
Reti tak nak rebus laksa???
Aisayyyy!
Rebus air dalam periok saiz ~saiz periok kuah korang. Bila air dah mendidih, baru masuk laksa.
*kalau masuk laksa sbelum air mendidih, aku tak konfem la laksa tu tetap ada rupa laksa. Kut jadi bubur cha2 je*
Lama gak rebus laksa ni. Bleh test la laksa tu liat ke tak. Yang pasti lebih dari 1/2 jam.
Sayor2 hiasan tu korang bleh la potong macam yang korang slalu tengok bila beli laksa kat kedai.
*kalau korang nak potong bentuk luv, bunga2 pun Aiman tak kesah!*

Hamik kau...panjang giler. Chef Wan pun tak ajar details giler tahap ini!
p/s ; kalau jadik cakap kat aku. Kalau tak jadik,korang diam2 and cube la lagik ek.

No comments: